keuzetoetsen
logo PCL
  PCL-activiteiten
 

 

 

Thomaskirche Leipzich

Muziekreis Leipzig

De door Stichting PCL georganiseerde muziekreis naar "Bach-stad" Leipzig heeft in het Hemelvaartsweekend van 17 t/m 20 mei 2012 plaatsgevonden. Met een geweldige groep leerlingen met aanhang werd een gevarieerd programma afgewerkt. Zo waren er uitstapjes naar onder andere het Mendelssohnhaus waar een leerlingenconcert werd gegeven, werden concerten bezocht in het Gewandhaus en zijn we naar de Thomaskirche geweest. En natuurlijk stond ook het Bach-museum op het programma.

Klik hier voor het online foto-album en het programmaboekje.

terug naar boven

 
Jacques Ogg
Jacques Ogg

Masterclass klavecinist Jacques Ogg

Op 10 april 2010 verzorgde Jacques Ogg een inspirerende masterclass voor onze leerlingen.

Een aantal leerlingen kreeg les, terwijl anderen konden meegenieten door als luisteraar aanwezig te zijn. Werken van Bach, Mozart en andere grote componisten passeerden de revue.

 

fortepianoJacques Ogg mag met recht een specialist genoemd worden. Zijn uitgebreide bibliotheek van boeken en handschriften van diverse componisten bergen een schat aan informatie.

De volgende PCL-leerlingen speelden: namen aanvullen.

 

Tangent PianoDe foto's van de instrumenten hiernaast (links: Tangent Piano/ Tangentenflügell en rechts Fortepiano) behoren tot de privécollectie van Jacques Ogg.

 

terug naar boven

 

 

PCL-dag

Op 28 maart 2010 werd in het Parkstad Limburg Theaters Heerlen een PCL-dag gehouden.

Het prgramma bestond uit een leerlingenconcert dat werd gevolgd door een lunch. Na de lunch verzorgde Daria van den Bercken een recital.

Aan de masterclass namen de volgende PCL-leerlingen deel, allen afkomstig uit de talentenklas: Lucinda ?, Peter Heuts en Kaya Verbooy.

 

 

terug naar boven

Daria van den Bercken
Daria van den Bercken

 

 

MIM
Muziek Instrumenten Museum
Brussel

Muziekreis Brussel

Een volgeladen Belgische bus, een aantal dozen snoep en drank, een cd met leerlingenopnames, een dosis goeie zin….. succes verzekerd!

We hebben een bezoek gebracht aan het Muziek Instrumenten Museum (MIM) Brussel. Hier is een keur aan instrumenten te bezichtigen in een prachtig oud Jugendstil gebouw.

Nadat we moe gelopen waren in het museum, konden we rustig genieten van een concert van Pianofolia: zestien pianisten van wereldfaam brachten werken ten gehore voor vier, zes en acht handen.

Na afloop werden, hoe kan het ook anders, heerlijke Belgische frieten gegeten in hartje Brussel in een heuse Belgische frituur.

terug naar boven

 

 

Bezoek klavecinist Jacques Ogg

Jacques Ogg is een bevlogen musicus die vol enthousiasme kan vertellen over zijn instrumenten. Het was een geweldige ervaring om bij hem thuis te gast te zijn en kennis te maken met zijn historische instrumenten.

Waar tref je een huiskamer aan met negen clavecimbels, fortepiano's, een tangentvleugel en clavichord!? We keken onze ogen uit. Het leidde ertoe dat wij Jacques Ogg vroegen een masterclass voor onze leerlingen te organiseren, zodat ze ook les kregen op deze historische instrumenten. Deze vond plaats op 3 oktober 2009. harpsichord
harpsichord uit de privécollectie
van Jacques Ogg
Jacques Ogg is zowel klavecinist als fortepianist. Hij is geboren in Maastricht waar hij klavecimbel studeerde bij Anneke Uittenbosch. In 1970 stapte hij over naar Gustav Leonhardt aan het Amsterdams Conservatorium, waar hij in 1974 zijn diploma behaalde. Momenteel treedt hij regelmatig op met fluitist Wilbert Hazelzet of met gambaspeler Jaap ter Linde of cellist Christiaan Norde. Hij is lid van het Orkest van de achttiende eeuw en speelt in het Concerto Palatino.
 
Lyra Baroque Orchestra
Lyra Baroque Orchestra

Jacques Ogg is artistiek leider van het Lyra Baroque Orchestra in Minneapolis/Saint Paul (Minnesota, VS). Hij doceert klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, hij dirigeert en maakt opnames zowel solo als in gezelschap van anderen.

 

terug naar boven

 

 

Masterclass Ronald Brautigam

Op 9 april 2009 verzorgde Ronald Brautigam een masterclass voor leerlingen van stichting PCL. Thomas Ogg, Kaya Verbooy, Max ? kregen allemaal les.

Na afloop van de masterclass nam Ronald Brautigam ons mee backstage en liet ons uitgebreid kennismaken met zijn eigen fortepiano die hij 's avonds bespeelde in het concert. Tijdens dit concert speelde hij voor de pauze op de genoemde fortepiano en na de pauze op een moderne Steinway vleugel.

Het was heel interessant het verschil te horen. Om met de woorden van Ronald Brautigam te spreken voelde de Steinway na de fortepiano aan als een trekker na een Mercedes Benz.

Ronald Brautigam
Ronald Brautigam

terug naar boven

   

 

logo PCL klein
© 2010-2012 website ontwerp: Elian Stassen, www.msod.nl
welkom leden concerten talentenklas fotoboek gastenboek graadexamen kidspagina links vrienden contact